Ημερολόγιο

                                                                                  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                           

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                                       

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ                                                                                             Ανδρος, 09-04-2015

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Σύμφωνα με την ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο 2/2015 του ΟΑΕΔ (ΑΔΑ: ΨΑ0Μ4691Ω2-56Κ), ξεκίνησε από τη Μεγάλη Δευτέρα, η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Για το Δήμο Άνδρου έχουν εγκριθεί συνολικά 19 θέσεις και συγκεκριμένα:

1 θέση ΤΕ ΒΡΕΦΟΚΟΜΩΝ           

7 θέσεις ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

2 θέσεις ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

1 θέση ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

1 θέση ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

1 θέση ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

4 θέσεις ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ

1 θέση ΔΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

1 θέση ΔΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει από 06-04-2015 και ώρα 10η πρωινή έως και 27-04-2015 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), όπου ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει και υποβάλει ηλεκτρονικά την ειδική αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στο πρόγραμμα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

3. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά ̟προσόντα τους,

5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Δήμου Άνδρου 2282360223 καθώς και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης στην παραλία του Μπατσίου, έπειτα από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τη χρηματοδότησή τους. Από αυτά, τα 60.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία και τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ακτομηχανική μελέτη, που είναι απαραίτητη ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Ήδη το έργο της αποκατάστασης των ζημιών έχει ανατεθεί και οι εργασίες ξεκινούν αμέσως, καθώς δίνεται μάχη με το χρόνο, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Το θέμα της παραλίας του Μπατσίου ήρθε ως έκτακτο στο περιφερειακό Συμβούλιο, έπειτα από προτροπή του ίδιου του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου, που είχε δει από κοντά τις ζημιές κατά την επίσκεψή του στην Άνδρο, για την εορτή της Θεοσκεπάστου, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Αντ. Λάβδα. Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, ο κ. Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Άνδρου υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών, ενώ στη σύσκεψη που ακολούθησε, συζητήθηκε το μείζον θέμα της ακτομηχανικής μελέτης.

Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να υπολογίσει στην χρηματοδότηση και την μελέτη, κάτι που έκανε άμεσα, φέρνοντας το θέμα εκτάκτως και εκτός ημερησίας διατάξεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο ευχαριστούν τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την άμεση ανταπόκρισή του. Ευχαριστούν επίσης τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιώργο Λεονταρίτη και Φιλήμονα Ζανετίδη, καθώς και τον Έπαρχο Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη για την συνεισφορά τους στην υλοποίηση του έργου.

Το τριήμερο του εορτασμού της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, έγινε μέσα σε κλίμα λαμπρότητας, χαράς και αισιοδοξίας. Ακριβώς όπως άρμοζε στην πολιούχο του νησιού μας.  Σε αυτό συνετέλεσαν πολλά και πολλοί:

Η προετοιμασία από τον Παπαμιχάλη, τον εφημέριο του ομώνυμου Ναού, η οργάνωση από τον Δήμο Άνδρου, η συμμετοχή του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, η συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών, η συμμετοχή του Φιλοπρόοδου Ομίλου Γαυρίου με το χορευτικό τμήμα, ο κατάπλους της φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι επισκέπτες και φίλοι του νησιού μας, καθώς οι Ανδριώτισσες και οι Ανδριώτες, που τιμούν πάντα την πολιούχο μας.

Η αγωνία ήταν μεγάλη, καθώς όλες οι ετοιμασίες και οι προσκλήσεις κινδύνευαν να πάνε χαμένες, αφού όλα τα δελτία καιρού, έδιναν βροχές και μάλιστα ισχυρές.

Η Παναγία μας όμως, όπως πάντα, είχε τον τελευταίο λόγο. Το θαύμα έγινε και ο καιρός ήταν εξαιρετικός: Καθόλου βροχή, δεν είχε κρύο και όλα έγιναν όπως είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί.

Την Παρασκευή το βράδυ κατέφθασαν στο νησί μας οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου. Δεν τα κατάφεραν όλοι, αλλά ήρθαν οι περισσότεροι. Πιο συγκεκριμένα:

Οι βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Ν. Συρμαλένιος, Α. Συρίγος, Γ. Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κ. Κουκάς, ο Έπαρχος Τήνου κ. Γ. Γιαγιάς, ο Αντιδήμαρχος Τήνου κ. Ι. Απέργης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου κ. Β. Κορνάρος και ο πρώην Δήμαρχος Κιμώλου κ. Γ. Μαγκανιώτης.

Οι προσκεκλημένοι του Δήμου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Άνδρου, τους Αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους και τον Έπαρχο Άνδρου. Έφθασε επίσης και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με δικό της πούλμαν. Τα έξοδα μετακίνησης από και προς την Ραφήνα της μπάντας του Π.Ν. ήταν ευγενική χορηγία των αδελφών Στεφάνου και της «Golden Star Ferries», τους οποίους ευχαριστούμε.

Όλοι μαζί, ξεκινώντας από το Δημαρχείο, πήγαν στον εσπερινό της Παναγίας της Θεοσκέπαστης.

Μετά το πέρας του εσπερινού παραχωρήθηκε δείπνο στο φιλόξενο ξενοδοχείο της κ. Ματζαβελάκη-Βασιλοπούλου, τα έξοδα του οποίου ήταν ευγενική χορηγία του ιδρύματος Κυδωνιέως, τη διοίκηση του οποίου επίσης ευχαριστούμε.

Την επομένη το πρωί, συνάντηση στο Δημαρχείο και αναχώρηση για την Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δωρόθεος Β΄.

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας με την καθιερωμένη πορεία, δοξολογία για τους ναυτικούς μας στην πλατεία Αφανή Ναύτη, ομιλία του προέδρου του Συλλόγου των Ναυτικών και τέλος ρίψη στεφάνων προς τιμή των αδικοχαμένων ναυτικών μας.

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ο Κυβερνήτης και το άγημα της Φρεγάτας λάμπρυναν με την παρουσία τους την τελετή. Η φιλαρμονική του ΜΟΥ.Σ.Α. για άλλη μια φορά ήταν εξαιρετική. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας απηύθυνε πανηγυρικό ο Δήμαρχος Άνδρου, αναφέροντας και λίγα λόγια για την ιστορία της Θεοσκέπαστης. Στη συνέχεια μίλησε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο κ. Συρμαλένιος και έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄.

Το απόγευμα κύλησε με χορευτικές εκδηλώσεις. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, ενώ το χορευτικό τμήμα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Γαυρίου έδωσε μια πιο λαϊκή  χορευτική νότα, που ήταν ομολογουμένως ενυπωσιακή. Μικροί και μεγάλοι χορευτές εντυπωσίασαν το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας και παρουσίασαν  ένα εξαιρετικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κατανυκτική Λιτανεία με τα φώτα της αγοράς σβηστά, τις γυναίκες  του Συλλόγου Γυναικών να συνοδεύουν την Αγία Εικόνα, τους εθελοντές με τους αυτοσχέδιους πυρσούς, τους μαθητές με τα φαναράκια τους και πλήθος κόσμου να συμμετέχει σε αυτή την μαγευτική  νυκτερινή πομπή, την λαμπαδηφορία. Στην πλατεία Γηροκομείου έγινε δέηση και μετά ακολούθησαν  φαντασμαγορικές σκηνές με τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και τις «φωτιές» που ξεχύθηκαν στον αέρα, προκαλώντας τον θαυμασμό στους παρευρισκόμενους.

Κατόπιν η βόλτα στην αγορά με κόσμο, που θύμιζε κίνηση καλοκαιρινή, και έπειτα κάτω στο Παραπόρτι στην καθιερωμένη χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου Συνετίου, με τον πάντα φιλόξενο πρόεδρο και γιό του ιδρυτή του Συλλόγου κ. Δ. Φακή.

Κυριακή πρωί στο Κόρθι έγινε το μνημόσυνο προς τιμή των ευεργετών, αδελφών Μουστάκα. Το Μουστάκειο Κληροδότημα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κληροδοτήματα και  έχει προσφέρει πολλά στο Χωριό της Πίσω Μεριάς, τίμησε τους ευεργέτες του.

Στη Μεσαριά, επίσης το πρωί, ο Σύλλογος  «Αγ. Ταξιάρχης»  οργάνωσε ημερίδα για τον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, το ίδιο πρωί στη Χώρα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «τιμής και μνήμης» για τέσσερις επιφανείς Ανδριώτες, από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, σε συνεργασία με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη και τον Δήμο Άνδρου. Τιμήθηκαν οι :  Μακαριστός Μητροπολίτης Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός και οι αείμνηστοι  Καθηγητές και Ακαδημαϊκοί  Χαράλαμπος Διαπούλης, Λεωνίδας Καραπιπέρης και Δημήτριος Πολέμης .

Το εορταστικό τριήμερο πήρε τέλος με μια συγκινητική εκδήλωση. Ο ΜΟΥ.Σ.Α. με τη φιλαρμονική του, παραχώρησε μια  εξαιρετική συναυλία στα πλαίσια της ετήσιας καθιερωμένης, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκινήθηκαν κι έμειναν ενθουσιασμένοι.

Στη συνέχεια, μετά το πέρας της συναυλίας, ο ΜΟΥ.Σ.Α. τίμησε τον πρώτο μαέστρο και αρχιμουσικό της Άνδρου, Σπύρο Μεταξά. Στην τιμητική εκδήλωση έδωσε το παρόν εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου αρχιμουσικού, η εγγονή του, η οποία συγκίνησε με τον ζεστό της λόγο όλους, στο αμφιθέατρο. Μάλιστα προσέφερε ένα μεγάλο έργο του μαέστρου, αφιερωμένο στην Άνδρο, στην φιλαρμονική μας. Το έργο αυτό, ονομαζόμενο «Ύμνος στην Άνδρο», παίχτηκε στο πιάνο από την κ. Τηνιακού και ο σημερινός μας μαέστρος κ. Δ. Σιδερής, το διασκεύασε σε ορχηστρικό, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και ενθουσιάζοντας το κοινό.

Τιμήθηκαν επίσης και όλοι οι μαέστροι της φιλαρμονικής μέχρι σήμερα και η εκδήλωση πήρε τέλος.

Έτσι, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του εορταστικού τριήμερου της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε όλους μας, στους επισκέπτες στους  φίλους και στους προσκεκλημένους.

Ήταν ένα μαγευτικό εορταστικό τριήμερο, που γέμισε τις ψυχές μας με πίστη, αισιοδοξία και αγάπη.

Και του Χρόνου!!!!!

Με αφορμή δημοσιεύματα σε τοπική ιστοσελίδα, σχετικά με το ναυάγιο στα Πέζα, θέλω να ενημερώσω τις Ανδριώτισσες και τους Ανδριώτες, ότι ο Δήμος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες από τη πρώτη στιγμή, ώστε να διασφαλιστεί το συμφέρον του Δήμου. Παρακολουθούμε στενά όλες τις διαδικασίες απομάκρυνσης και είμαστε σε τακτική επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις όποιες ενέργειες γίνονται στην περιοχή.

Το αν έχει κάνει και ποιές ενέργειες η δημοτική αρχή, σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές οι ενέργειες, είναι κάτι που θα γνωστοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες. Μέχρι τότε, η δημοτική αρχή - για λόγους που εύκολα κατανοούν όλοι, προφανώς και οι συντάκτες των δημοσιευμάτων - δεν είναι δυνατό να προβεί στην παραμικρή δημοσιοποίηση γύρω από το θέμα.

Ο Δήμος είναι παρών και θα μετέχει σε όποια απόφαση παρθεί για τον τρόπο απομάκρυνσης  του πλοίου, προκειμένου να διασφαλιστεί το περιβάλλον.

Είμαστε ενήμεροι για όλη τη πορεία των δράσεων, ενώ παράλληλα είμαστε σε συνεργασία με έμπειρους ναυτιλιακούς γνώστες του αντικειμένου και με εξειδικευμένους νομικούς, προκειμένου να διασφαλίσουμε το συμφέρον του Νησιού μας.

Παραμονή Θεοσκεπάστου στην Άνδρο ήρθαν μια ομάδα 36 μαθητών της Α΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου μαζί με 4 συνοδούς καθηγητές τους. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία–project», είχαν αναλάβει το «Όταν ο κινηματογράφος διαβάζει λογοτεχνία, Μικρά Αγγλία». Έτσι, ήρθαν σε επαφή με το ΝΠΔΔ πολιτισμού του Δήμου μας, ώστε να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Θεώρησα ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά έχουμε υποχρέωση να δείξουμε κυρίως στους επισκέπτες της Άνδρου, όλες τις ομορφιές που διαθέτει, να δείξουμε εξωστρέφεια ώστε να πάψει πια αυτός ο μύθος περί των δήθεν «αφιλόξενων» Ανδριωτών.

Την πρώτη ημέρα, έπειτα από μια στάση στο Μουσείο Ελιάς και την θαυμάσια ξενάγηση από τον κ. Χέλμη, ακολούθησε ένα ζεστό «καλωσήρθατε» από τον Δήμαρχο στο δημαρχείο.

Το απόγευμα, τους μαθητές περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Έχοντας συνεννοηθεί με την κ. Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέα του βιβλίου Μικρά Αγγλία, η οποία ήρθε με ιδιαίτερη προθυμία για αυτόν τον σκοπό στην Άνδρο, ανοίξαμε το Μουσείο της Καϊρείου βιβλιοθήκης και καλέσαμε τα παιδιά για μια συνάντηση. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κ. Δάμπαση για την διάθεση του Μουσείου.

Όταν η κ. Καρυστιάνη άρχισε να μιλάει στα παιδιά, η εικόνα θα μπορούσε να είναι από μόνη της σκηνή από κάποια ταινία. 36 μαθητές καθισμένοι κάτω στο ξύλινο πάτωμα του υπέροχου νεοκλασικού σπιτιού να ακούν κα να βλέπουν χωρίς σχεδόν να ανασαίνουν, εκστασιασμένοι θαρρείς από τον χείμαρρο των λέξεων, των φράσεων και των εικόνων που τους μετέφερε η κ. Καρυστιάνη.

Τέλος, έπειτα από τις πολλές ερωτήσεις που της έκαναν οι μαθητές, ρώτησε η ίδια κάποια μαθήτρια:

 «Ποια σκηνή σού άρεσε περισσότερο από την ταινία;»

 «Η σκηνή του φιλιού στο γεφυράκι», απάντησαν όλοι.

 «Ποια σκηνή, όμως, δεν σου άρεσε;» επέμεινε η κ. Καρυστιάνη.

 «Η σκηνή όπου η ηρωίδα, μαθαίνοντας τον θάνατο του αγαπημένου της, έβγαλε αυτήν την απόκοσμη κραυγή, εκεί δεν άντεξα και χαμήλωσα τον ήχο, φοβήθηκα», είπε πάλι η μαθήτρια.

 «Να μην φοβάστε τα έντονα συναισθήματα, εκεί πρέπει να δυναμώνετε τον ήχο, αυτά δίνουν νόημα στην ζωή μας. Μόνον όσοι τα νοιώθουν και δεν τα φοβούνται ζουν αληθινά, οι υπόλοιποι είναι ζόμπι», είπε γλυκά η  κ. Καρυστιάνη.

Την άλλη ημέρα, ανήμερα της Θεοσκεπάστου, παρακολούθησαν τη λιτανεία της εικόνας και το μεσημέρι ξεκίνησε μία ξενάγηση από τον Νίκο Βασιλόπουλο, ο οποίος ήρθε και αυτός γιατί η αγάπη του για την Άνδρο και την ιστορία της τον έκανε να τρέξει στο κάλεσμά μας.

Η ξενάγηση αφορούσε την Ενετοκρατία στην Άνδρο μέχρι την Επανάσταση του 21.

Στο Ναυτικό Μουσείο οι μαθητές άκουσαν ναυτικές ιστορίες από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα λόγω του βιωματικού χαρακτήρα που είχε η αφήγηση.

Από αυτά που είπαν σε όλους, έμειναν ενθουσιασμένοι και μας ευχαρίστησαν με την υπόσχεση να αποτελεί η Άνδρος προορισμό εκδρομής τους κάθε χρόνο.

 

Αθηνά Τσατσομοίρου

Πρόεδρος ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Άνδρου

Κύριε επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Διαβάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα αναφέρετε στο από 25 Μαρτίου 2015 κείμενό σας. Προφανώς, είτε δεν κατανοήσατε την πλήρη απάντηση που πήρατε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε επαναφέρετε το θέμα για λόγους ψευδών εντυπώσεων.

ΠΡΩΤΟΝ: Ποτέ κ. Καπάκη, δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για το σκοπό στον οποίο αναφερθήκατε στην επιστολή σας. Μάλιστα δεν έχει προβλεφθεί καν στον προϋπολογισμό του 2015 ανάλογο ποσό, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης σχετικά με την αξιολόγηση των δομών του Δήμου.

Συνεπώς τα όσα αναφέρετε για το ποσό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δαπανήθηκε, γνωρίζετε πολύ καλά πως καμία δαπάνη δεν έγινε.

Αξίζει όμως να σας υπενθυμίσουμε ότι το ποσό είχε εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21/11/2014. Η απόφαση εκείνη είχε ψηφισθεί θετικά από όλους πλην εσάς, που είχατε απλά δηλώσει «παρών», χωρίς να σχολιάσετε το παραμικρό. Τίποτα συνεπώς δεν έγινε βιαστικά και τα πάντα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Σύμβαση έγινε με εξειδικευμένη εταιρεία με εμπειρία και τεχνογνωσία σε τέτοια θέματα. Οφείλαμε και όχι μόνο, να δράσουμε ανάλογα με την υπουργική εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης που ζητούσε να προχωρήσουν οι Δήμοι όλης της Ελλάδας στην αξιολόγηση των δομών τους. Με την αλλαγή όμως της κυβέρνησης αναμέναμε νέα υπουργική απόφαση και δεν προβήκαμε σε καμία απολύτως ενέργεια για το συγκεκριμένο θέμα.

ΤΡΙΤΟΝ: Η μελέτη αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών, επιβάλλεται να γίνει, όπως και το επιχειρησιακό πρόγραμμα, γιατί αποτελεί εργαλείο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για το Δήμο μας, τον οποίο – όπως καλά γνωρίζετε- προσπαθούμε να οργανώσουμε σε σωστή βάση, αφού μέχρι τώρα τίποτε δεν δούλευε σωστά, είτε λόγω της υποστελέχωσης, είτε λόγω ελλιπούς τεχνογνωσίας, είτε για άλλους λόγους.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Το ποσό των 20.000 ευρώ, συν ΦΠΑ 3.200 ευρώ αφορούσε:

 1. Την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών του Δήμου μας, στην ουσία των τριών πρώην Καποδιστριακών Δήμων, Κορθίου, Υδρούσας και Άνδρου, αφορά ακόμα και τα τρία ΚΕΠ του Δήμου μας.
 2. Την αξιολόγηση δομών του Νομικού προσώπου του Δήμου μας.
 3. Την αξιολόγηση δομών της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας.
 4. Την αξιολόγηση και μελέτη εξυγίανσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου μας.

Παράλληλα η εν λόγω εταιρεία θα μπορούσε να προσφέρει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, στην επιτροπή του Δήμου μας, για την σύνταξη του επιχειρησιακού μας προγράμματος.

Το 2010 μόνο το επιχειρησιακό πρόγραμμα, που είχε τότε καταρτιστεί στοίχισε στον Δήμο Άνδρου 40.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Ο Δήμος μας δεν έχει την τύχη να διαθέτει επαρκές και με τεχνογνωσία προσωπικό, καθώς ειναι υποστελεχωμένος και η όποια στελέχωση έχει γίνει μέχρι τώρα, δεν ακολούθησε κανένα σχεδιασμό και καμία αξιολόγηση.

Για παράδειγμα, το Νομικό Πρόσωπο του Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, δεν έχει υπάλληλο για γραμματειακή υποστήριξη.

Κλείνοντας, τονίζουμε και πάλι πως ο Δήμος μας έχει ανάγκη απο στελέχωση, οργάνωση και σχεδιασμό, σε βάθος 5ετιας. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για να έχουμε ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. 

Όσον αφορά την δημοσίευση του ΟΕΥ:

Σύμφωνα με την από 12 Σεπτεμβρίου 2011 οδηγία "του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ" που επικαλείται την 20868/2010 σχετική εγκύκλιο καθώς και την παράγραφο 1 και 4 του άρθρου 4 του Ν.3861/2010 οι αποφάσεις που δημοσιεύονται στο ΦΕΚ θα αναρτώνται αφού πρώτα λάβουν αριθμό δημοσίευσης από το Εθνικό Τυπογραφείο. Η απόφαση του ΔΣ περί του ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) του Δήμου μας -ως απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ θα πρέπει να αναρτηθεί ευθύς αμέσως μόλις λάβει αριθμό δημοσίευσης από το Εθνικό Τυπογραφείο. Εκ παραδρομής λοιπόν αναρτήθηκε η σχετική απόφαση του ΔΣ που αφορούσε τον ΟΕΥ του Δήμου μας και προς συμμόρφωση με την παραπάνω οδηγία αμέσως ακυρώθηκε η ανάρτηση στο Διαύγεια.

Θυμίζουμε πως τα πάντα, επί των ημερών της δικής μας διοίκησης, γίνονται στο φως. Όλα ανεβαίνουν στο «Διαύγεια» και βρίσκονται στη διάθεση του κάθε αιρετού όλα τα έγγραφα και οι συμβάσεις του Δήμου μας.

Παράλληλα όλα τα έγγραφα που βεβαιώνουν την ορθότητα των αποφάσεών μας βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου δημοτικού συμβούλου

Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη Τουριστική Έκθεση του κόσμου, International Tourismus Borse, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου 2015 και στην οποία μετείχε ο Δήμος Άνδρου.

H ITB αποτελεί, κάθε χρόνο, παγκόσμιο σταθμό για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Πάνω από 10.000 εκθέτες από 180 χώρες συμμετείχαν φέτος. Οι τρεις πρώτες μέρες (4-6 Μαρτίου) απευθύνονταν αποκλειστικά στους εμπορικούς επισκέπτες και οι δύο επόμενες (7-8 Μαρτίου) ήταν αφιερωμένες στο κοινό.

Η Άνδρος συμμετείχε στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μαζί με άλλα νησιά. Το stand της 'Ανδρου, όπως και ολόκληρη η έκθεση, σημείωσε ικανοποιητική επισκεψιμότητα και τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο του 2015 ήταν ενθαρρυντικά.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού και δημοσιογράφους. Οι tour operators και οι επαγγελματίες που επισκέφτηκαν το περίπτερο ενημερώθηκαν εκτενώς για την γαστρονομία, τις περιπατητικές διαδρομές, τις υποδομές του νησιού, αλλά και για τις δραστηριότητες και τις εμπειρίες, που μπορούν να βιώσουν στην Άνδρο οι επισκέπτες.

Τον Δήμο Άνδρου εκπροσώπησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, Ελένη Πολίτου, και το μέλος της ίδιας Επιτροπής, Μαριάννα Απέργη.

Ο Δήμος ευχαριστεί ιδιαίτερα την Διευθύντρια και τα στελέχη του ΕΟΤ Γερμανίας για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή τους. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Λάσκαρη και τον Ανθό Γαυρίου για την προσφορά των γλυκών, την Ολγα Καραγιάννη για τους πεζοπορικούς χάρτες που διέθεσε και τον κ. Πάνο Ποδηματά για το ωραίο βίντεο με λήψεις πάνω από την Άνδρο, το οποίο και προβάλαμε στο περίπτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ενώ παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Φίμπιχ, πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων DRV, η Ελλάδα, το 2014 - με άνοδο της τάξης του 17,2% σε σχέση με το 2013 - ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των κρατήσεων Γερμανών τουριστών, ως προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Βάσει των έως τώρα στοιχείων από τις φετινές κρατήσεις, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2015, διαμορφώνοντας εξαιρετικά θετικές προοπτικές και για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο νησί μας, σε απόλυτα συναινετικό κλίμα, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, κατά την εισήγησή του.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των θέσεων που προτάθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλειοψηφία και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν. Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνησε ο μελετητής, το υποκριτήριο για το οποίο τόση κουβέντα έγινε μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου, δεν επηρεάζει τη βαθμολογία για καμία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις.

Αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσυρθεί η αλλαγή του υποκριτηρίου που είχε αποφασισθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τυχόν καθυστερήσεων γραφειοκρατικού χαρακτήρα.

Ακολουθεί η εισήγηση του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Σας καλωσορίζω όλους. Καλωσορίζω επίσης τον κ. Μπούργκα και την συνεργάτιδά του που έχουν έρθει εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας.

Θέμα συζήτησης αυτό που αφορά όλους μας και είναι μείζονος σημασίας για την Άνδρο.

Θεωρώ πως πρέπει να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα ενωμένοι, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις, οξύνσεις και διαξιφισμούς.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας -και το εννοώ όλοι μας- ότι οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τα προσωπικά και τα εγώ μας και να κοιτάξουμε το όφελος του νησιού, δίδοντας λύση σε ένα πρόβλημα, που μας ταλαιπωρεί πάνω από 20 χρόνια.

Είναι ένα θέμα που θα το λύσουμε όλοι μαζί.

Ένα ζήτημα το οποίο αν δεν λυθεί, δεν μπορεί το Νησί μας να αναπτυχθεί σε κανέναν τομέα.

Στο συμβούλιο του Νοεμβρίου 2014, ομόφωνα αποφασίσαμε να εμπλουτιστεί η υφιστάμενη μελέτη με νέες θέσεις.

Ήταν μια δέσμευση για εμπλουτισμό της υφιστάμενης μελέτης με νέες θέσεις, προκειμένου αυτό που θα προκύψει να είναι πιο αντικειμενικό.

Αυτή η δέσμευση, που την κατοχυρώσαμε και σαν συμβούλιο ομόφωνα, είναι απολύτως συμβατή τόσο με την δέσμευσή μας προεκλογικά, όσο και με τα έγγραφα που ερχόνταν από την αποκεντρωμένη Διοίκηση και ζητούσαν επεξηγήσεις για την μελέτη, αλλά και να εμπλουτίσουμε με νέες θέσεις την υφιστάμενη μελέτη.

Συνεπώς δεν πρόκειται για νέα μελέτη αλλά για την ίδια, με εμπλουτισμό των θέσεων.

Επίσης να τονίσω πως χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή το έργο δεν έχει, απλούστατα γιατί ακόμα δεν έχουμε περιβαλλοντικούς όρους και δεν μπορέσαμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007- 2013.  Η χρηματοδότηση θα έρθει με το νέο ΕΣΠΑ 2015 - 2020, όπου τα χρήματα από την Περιφέρεια είναι δεσμευμένα, τόσο για την Άνδρο όσο και για άλλα νησιά που διατηρούν ΧΑΔΑ.

Στην διαδικασία που ακολούθησε, προτάθηκαν νέες θέσεις. Και ο μελετητής, έχοντας πλέον στα χέρια του όλες τις θέσεις, τις επεξεργάστηκε και θα μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα.

Πριν δώσω τον λόγο στον μελετητή, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να ακολουθήσουμε μια ήπια και πολιτισμένη συζήτηση. Έναν διάλογο στον οποίο, χωρίς προσωπικές αντεγκλήσεις και ακρότητες, να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να λυθούν όλες οι απορίες.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε -Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και πολίτες- ότι βρισκόμαστε εδώ με μοναδικό σκοπό να λύσουμε το πρόβλημα.

Να αποκτήσει το Νησί έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν κάνει κακό στο περιβάλλον αλλά αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλου του Νησιού».

Ο εκπρόσωπος της «Ανδριακής Ενότητας» κ. Ν. Θεολόγου:

 • Συνεχίζοντας το ίδιο «βιολί» του ψεύδους, της λάσπης και της παραπληροφόρησης.
 • Συνεχίζοντας την ίδια καταστροφική πολιτική των έντονων αντιπαραθέσεων, των προσωπικών χαρακτηρισμών και του διχασμού του Ανδριώτικου λαού, κατά το διαίρει και βασίλευε (ευτυχώς αποτελεί πλέον παρελθόν).
 • Αφού κατάφερε να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις τρεις!!! μελέτες που είχαν γίνει μέχρι το 2011 για ΧΥΤΥ.
 • Αφού δεν τόλμησε να στηρίξει την ώριμη μελέτη του 2008 και δεν προχώρησε τουλάχιστον, ως όφειλε, στην επόμενη θέση, αλλά προτίμησε να περάσουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, για να ξεκινήσει από την αρχή μια ΑΛΛΗ!!! μελέτη το 2012.
 • Αφού κατάφερε επί πολλά χρόνια να γίνει η Άνδρος δυσφημιστικό πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και κανάλια αρνούμενος πεισματικά εκείνος και οι συνεργάτες του να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ κι αφού έκανε επίδειξη του φαινόμενου «ΣΟΥΚΟΣ», που μας γελοιοποίησε στο Πανελλήνιο και μας στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
 • Αφού έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του δικαστικές αποφάσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφήνοντας τις χείριστες εντυπώσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Αρχαιολογία με τα ψέματα και την κοροϊδία, κάτι που πληρώνουμε τώρα ως νησί.
 • Αφού φόρτωσε τον Δήμο Άνδρου με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, καθώς μέχρι τώρα στους 6 μήνες της νέας δημοτικής αρχής, έχουν έρθει ή εκκρεμούν περισσότερα από 300.000 ευρώ σε πρόστιμα (χρήματα που δεν υπάρχουν στον ήδη φτωχό Δήμο μας).

Έρχεται τώρα, με ανακοίνωσή του, να «πληροφορήσει» τον Ανδριώτικο λαό ότι η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ είναι «καταστροφική για το μέλλον της Άνδρου». Και επικαλείται σειρά επιχειρημάτων, τα οποία συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε ανακρίβειες και ψέματα. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν εδώ και χρόνια τον τρόπο διοίκησης του κ. Θεολόγου.


Στοιχεία καταστροφικά για το νησί μας, που ευτυχώς του έδειξε τον δρόμο της εξόδου.

 

ΨΕΜΑ 1ο: ΚΑΜΙΑ!!!! ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ δεν αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το βίντεο της συνεδρίασης, όσο και από τα πρακτικά. Εκείνο που αποφασίστηκε ήταν ο εμπλουτισμός της υφιστάμενης μελέτης με τρεις νέες θέσεις. Τον εμπλουτισμό με νέες θέσεις είχε αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Νοεμβρίου 2014 και τότε ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε φέρει την παραμικρη αντίρρηση. Μάλιστα η αντιπολίτευση είχε ψηφίσει υπέρ. Συνεπώς άλλα ψήφιζε τότε και άλλα λέει τώρα.

 

ΨΕΜΑ 2ο: ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ δεν άλλαξε στη μελέτη. Παρέμειναν ακριβώς ΤΑ ΙΔΙΑ κριτήρια που είχαν ψηφιστεί, ΟΜΟΦΩΝΑ επίσης, από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2012 (και όχι το 2011, όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση της «Ανδριακής Ενότητας»). Αφαιρέθηκε μόνο!! ένα υποκριτήριο, το οποίο είχε περιληφθεί δυο φορές. Να σημειωθεί πως ως νέο δημοτικό συμβούλιο είχαμε κάθε δικαίωμα να αλλάξουμε όλα τα κριτήρια, πράγμα που ΔΕΝ το κάναμε.

 

ΨΕΜΑ 3ο: ΚΑΜΙΑ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ 100% δεν υπάρχει στη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό που υπάρχει είναι η σχετική πληρότητα του φακέλου, όσον αφορά την Πλούσκα, καθώς υπάρχει το ερωτηματικό για την ύπαρξη ρέματος. Και αυτό το γεγονός τεχνηέντως μας ταλαιπώρησε ΔΥΟ ολόκληρα χρόνια!!!! Σε 3 μήνες το πολύ θα υπάρχει η ίδια ακριβώς πληρότητα και για όποια άλλη περιοχή βαθμολογηθεί από τον μελετητή.


Και πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει ο κ. Θεολόγου και η «Ανδριακή Ενότητα» ότι η μελέτη είναι 100% ώριμη και στη συνέχεια της ΙΔΙΑΣ ανακοίνωσης να αναφέρεται πως αν απορριφθεί η Πλούσκα θα πάμε στη 2η θέση κι αν απορριφθεί και αυτή στην 3η; Ωριμότητα 100% σημαίνει πως έχουν εξασφαλιστεί περιβαλλοντικοί όροι και η διαδικασία οδεύει προς δημοπράτηση. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν ισχύει. Κι αυτό το γνωρίζουν όλοι.
 

Η αλήθεια είναι πως είτε στην Πλούσκα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ, είτε οπουδήποτε αλλού χρειάζονται 2,5 με 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο και μέχρι τότε θα ακροβατούμε. Η ευθύνη για όλη αυτή την καθυστέρηση βαρύνει τον κ. Θεολόγου, αφού ήταν ανίκανος, ανοργάνωτος και κυρίως δεν είχε την πολιτική βούληση, προκειμένου να βρεθεί λύση.

 

ΨΕΜΑ 4ο: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!! τα 7.000.000 που υποτίθεται πως κινδυνεύει να χάσει ο Δήμος Άνδρου για την κατασκευή του ΧΥΤΥ. Τα χρήματα αυτά βρίσκονται ΜΟΝΟ στη φαντασία του κ. Θεολόγου και της «Ανδριακής Ενότητας». Απλούστατα γιατί το προηγούμενο ΕΣΠΑ αφορά έργα 2007-2013 και ολοκληρώνεται φέτος τον Δεκέμβριο. Κανένας φορέας δεν χρηματοδοτεί έργο που δεν έχει εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους.


Για τον ΧΥΤΥ Άνδρου υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα (όπως και για άλλους ΧΥΤΥ) στο επόμενο ΕΣΠΑ (2015-2019).

 

ΨΕΜΑ 5ο: ΠΟΤΕ!!!! δεν μου έγινε πρόταση για συνάντηση με την πρώην δημοτική αρχή, με θέμα τα απορρίμματα και την μελέτη περί ΧΥΤΥ.


Γνωστό το θράσος του κ. Θεολόγου και αποτυχημένη η προσπάθειά του να πείσει και να ξεγελάσει.


Είναι απίστευτο, πόσο προσπαθεί να αποδείξει και με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, πως ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια (2002-2014) δεν φέρει καμιά απολύτως ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο. Ενώ παράλληλα τον ενοχλούν οι 3 μήνες καθυστέρησής μας.

 

Όσο για τον κίνδυνο να παραμείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, οι Ανδριώτισσες και οι Ανδριώτες γνωρίζουν ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ που «κατάφερε» να αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους. Κι αυτή ήταν η δημοτική αρχή του ανεπαρκή κ. Θεολόγου.


Δυστυχώς, για τα επόμενα σχεδόν 3 χρόνια, που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωσή της κατασκευής του ΧΥΤΥ, θα ακροβατούμε και θα προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις για να μη ξαναδυσφημιστούμε με τα σκουπίδια στους δρόμους. Είναι μια κατάσταση παθογένειας, που την κληρονομήσαμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τη ξεπεράσουμε ανώδυνα.

Παράλληλα έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε για το νησί μας. Κάθε προσπάθεια που γίνεται για αποσυντονισμό μας βρίσκει παντελώς αδιάφορους.


Το έργο μας είναι ιερό και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του Ανδριώτικου λαού.


Θεοδόσης Σουσούδης
 Δήμαρχος Άνδρου

 


Φώτο Άνδρος

Σχετικά με τις επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις και τους πολύ έντονους ανέμους.

Aπό σήμερα Παρασκευή απόγευμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχουμε ενημερωθεί  ότι ενδέχεται οι καιρικές συνθήκες να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πολύ δυνατών ανέμων.

Ενημερώνουμε πως ο Δήμος έχει δώσει τις δέουσες κατευθύνσεις και έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες στον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους Συμβούλους, να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπισθούν.

Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους κατοίκους του νησιού να είναι προσεκτικοί λόγω των πολύ δυνατών ανέμων. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από πτώσεις δέντρων και αντικειμένων.

Για πληροφορίες σχετικά με προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα:

Γραφείο Δημάρχου: 2282360246

Πολιτική Προστασία: 2282360207 και 6948603126

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΝΔΡΟΥ

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ

Σταυροδοσία ανα Τοπική Κοινότητα. Σε μορφή .pdf

Ψήφοι Κομμάτων. Σε μορφή .pdf

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ                           

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ»...

Φίλες και φίλοι,

Μετά από μια εβδομάδα όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων μας –και κυρίως οι αντοχές των κατοίκων του νησιού μας- στην πρωτοφανή μάχη που δόθηκε με τη χιονοθύελλα, η καθημερινότητα πλέον στην Άνδρο βρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς, καθώς:

 • Έχουν ανοίξει όλοι οι δρόμοι, σε όλα ανεξαιρέτως τα χωριά, όπως ανοιχτοί είναι και όλοι οι παράδρομοι.
 • Δεν υπάρχει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ έχουν αποκατασταθεί και οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.

Θα ήθελα, λοιπόν, καθώς αφήνουμε πίσω μας αυτή την τεράστια δοκιμασία, και να συγχαρώ:

 • Την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου είχαμε διαρκή επικοινωνία για τον συντονισμό της κατάστασης και τον Διοικητή Ε.Σ.Κ.Ε. Υποστράτηγο κ. Θεοδόσιο Δημακογιάννη.
 • Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τον Γεν. Γραμματέα κ. Σπυρίδων Σπυρίδωνος για την συμπαράσταση και την συνεργασία.
 • Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Λεονταρίτη για την άριστη συνεργασία μας.\
 • Τον Έπαρχο Άνδρου.
 • Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, και τον επικεφαλής κ. Χρήστο Παπαϊωάννου και όλους τους πυροσβέστες που ξεπέρασαν τον εαυτό τους στη μάχη που δόθηκε.
 • Τον επικεφαλής των εθελοντών Δασοπυροσβεστών, κ. Νίκο Χαζάπη, καθώς και όλους τους εθελοντές που ήταν στην πρώτη γραμμή –όπως πάντα.
 • Τους Προϊστάμενους της ΔΕΗ Άνδρου Συνεργείου και εργοστασίου, κ.κ. Γιώργο Στεφάνου, Γιαννούλη Ματζώρο και Σταμάτη Μαραβελή, καθώς και όλους τους τεχνικούς –ειδικά τους εναερίτες- που με κίνδυνο της ζωής τους έσπευσαν όπου υπήρχαν βλάβες, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε όποια χωριά υπήρχαν διακοπές ρεύματος. Αλλά και να ηλεκτροδοτήσουν την Τήνο που είχε βυθιστεί στο σκοτάδι.
 • Το Αστυνομικό Τμήμα  Άνδρου.
 • Το Λιμεναρχείο Άνδρου.
 • Τον Λιμενικό Σταθμό Γαυρίου
 • Το Λιμεναρχείο Ραφήνας
 • Όλους τους χειριστές μηχανημάτων, που δούλεψαν ατέλειωτες ώρες και δεν σταμάτησαν να δίνουν τη μάχη της διάνοιξης των δρόμων, οδηγώντας με ασφάλεια οδηγούς και οχήματα στον προορισμό τους. Καθώς και τους υδραυλικούς που έσπευσαν να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν βλάβες στην υδροδότηση.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του Δήμου, θέλω να υπενθυμίσω  ότι:

 • Πριν ξεσπάσει η χιονοθύελλα προειδοποιήσαμε με κάθε μέσο για τη σφοδρότητα των φαινομένων, ζητώντας αυξημένη προσοχή και περιορισμό στην κίνηση των οχημάτων.
 • Δημιουργήσαμε στο Δημαρχείο ένα κέντρο συντονισμού, υποδεχόμενοι όλα τα τηλεφωνήματα από τις υπηρεσίες, τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Αντώνη Λάβδα, τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τους Συμβούλους που ήταν στους δρόμους και έλεγχαν την κατάσταση, για τα προβλήματα που υπήρχαν και στη συνέχεια ενημέρωναν τα συνεργεία που επιχειρούσαν στους δρόμους, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση ανάλογα με τη σπουδαιότητα κάθε συμβάντος.
 • Κινητοποιήσαμε άμεσα όλα τα δημοτικά και ιδιωτικά βαριά μηχανήματα που υπήρχαν στο νησί.
 • Από την πρώτη στιγμή όλοι οι εντεταλμένοι σύμβουλοι όλων των τοπικών διαμερισμάτων βρέθηκαν στους δρόμους, στο πλευρό των συνεργείων, συντονίζοντας και βοηθώντας κάθε προσπάθεια.
 • Τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας για να αντιμετωπισθούν τυχόν έκτακτα περιστατικά. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες όλων και στην προσοχή των κατοίκων, ευτυχώς δεν προέκυψαν σοβαρά περιστατικά.
 • Προχωρήσαμε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας όταν οι συνθήκες έγιναν επικίνδυνες για την ασφάλεια των κατοίκων.
 • Πετύχαμε να τεθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια αποκατάστασης ζημιών και τυχόν αποζημιώσεων.

Τέτοιας έντασης καιρικά φαινόμενα δεν είχαν εμφανιστεί στην Άνδρο την τελευταία εικοσαετία.

Είχαμε το «προνόμιο», ως Διοίκηση,  μέσα στο πρώτο κιόλας τετράμηνο της πρώτης θητείας μας, να βρεθούμε αντιμέτωπη με ΔΕΚΑ(10) πυρκαγιές το φθινόπωρο και τη ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΗ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ της τελευταίας εικοσαετίας.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση πιστεύουμε πως καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία.

Για το λόγο αυτό ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνέδραμαν στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης και δύσκολης κατάστασης καθώς και όλους τους συνεργάτες μου.

Σας ευχαριστώ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ

Σχετικά με τις επικείμενες έντονες χιονοπτώσεις:
Τις επόμενες μέρες και ιδιαίτερα Τρίτη και Τετάρτη, (06/07 - 01 - 2015) έχουμε ενημερωθεί ότι ενδέχεται οι καιρικές συνθήκες να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων.
Ενημερώνουμε πως ο Δήμος έχει δώσει τις δέουσες κατευθύνσεις και έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες στον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους Συμβούλους, να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπισθεί, κυρίως, ο αποκλεισμός των δρόμων από τις χιονοπτώσεις.
Προς τούτο οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων του Δήμου, αλλά και εθελοντές που διαθέτουν ανάλογα οχήματα, είναι ήδη ενημερωμένοι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, που θα δημιουργηθεί πρόβλημα, να αναλάβουν την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Για πληροφορίες σχετικά με προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα:
Γραφείο Δημάρχου: 2282360246
Πολιτική Προστασία: 2282360207 και 6948603126
Σας ευχαριστώ!!!

Απόψε δείξαμε πως η Άνδρος δεν είναι μόνο καλοκαιρινός προορισμός, είναι το ίδιο εξαιρετική και τον Χειμώνα. Φτάνει να το καταλάβουμε.

Συγχαρητήρια σε όλους που κατέκλυσαν την πλατεία και την αγορά, στους επαγγελματίες που βοήθησαν με τον εθελοντισμό τους και τις εκπτώσεις τους.

Στο Μουσικό Σύλλογο με τα χορωδιακά τμήματα και την Φιλαρμονική, στο Σύλλογο Γυναικών με τα χορευτικά τμήματα, όπου χάρισαν σε όλους μια ξεχωριστή και μοναδική βραδιά.

Στις ακτοπλοικές εταιρείες που με τα εκπτωτικά τους εισητήρια βοήθησαν να έρθουν περισσότεροι φίλοι από την Αθήνα.

Στους συνεργάτες μου, στους φίλους, που βοήθησαν ώστε να χαρίσουμε στους επισκέπτες και πάνω απόλα σε μας τους ίδιους αυτή την εορταστική και μοναδική βραδιά. 

Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Αστρά και τον AsterasRadio web για την χορηγία επικοινωνίας.

Η συμμετοχή και η εμπιστοσύνη του κόσμου είναι συγκινητική και μας γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία, ώστε να συνεχίσουμε με το ίδιο κέφι και μεράκι. 

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα και σιγά σιγά να φτάσουμε την Άνδρο εκεί που της αξίζει. 

Συνεχίζουμε!!!!!
Καλές Γιορτές!!!!!!!!!!

 


Φώτο: androsfilm


Φώτο: androsfilm