06-11-2014 / Χαιρετισμός του Δημάρχου στην Ημερίδα για την Ζαγορά

Φίλες και Φίλοι

Θα έλεγα πως όποιος δεν μελετάει το παρελθόν, όποιος δεν σέβεται το παρελθόν, δεν έχει μέλλον..

Εμείς, εδώ, στην Άνδρο, είμαστε πολύ περήφανοι για το παρελθόν μας. Ζούμε σε ένα τόπο ευλογημένο και   νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά κάθε φορά που η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως καινούργια στοιχεία γι΄ αυτό το παρελθόν.

Στην απαράμμιλη φυσική ομορφιά της Άνδρου έρχεται να προστεθεί η πλούσια ιστορία της, δίνοντας  στον τόπο μας μοναδικά χαρακτηριστικά, που όμοιά τους δύσκολα θα βρει κανείς σε άλλο νησί των Κυκλάδων.

Στρόφιλας, Ζαγορά, Υψηλή, Πλάκα, Παλαιόπολη. Ολόκληρη η δυτική πλευρά του νησιού μας είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο, τεράστιου ενδιαφέροντος, για το οποίο νιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι.

Οι αρχαιολογικοί μας χώροι  δεν προσθέτουν μόνο τουριστική αξία στο νησί μας, δεν πρέπει να τους βλέπουμε μόνο σαν μέσο προβολής και επίσκεψης τουριστών. Ανεβάζει το ποιοτικό μας επίπεδο, προβάλεται το νησί μας και η κληρονομιά μας διεθνώς. Αναδεικνύεται η πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά, κάνοντάς μας υπερήφανους.

Απόψε έχουμε τη χαρά και την τιμή να ενημερωθούμε από την ομάδα της αρχαιολογικής σχολής της Αυστραλίας για τα νέα ευρήματα που εντοπίσθηκαν φέτος στη Ζαγορά. Η αυστραλιανή ομάδα συνεχίζει με ιδιαίτερη επιτυχία το έργο της ομάδας Καμπίτογλου, που γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1960 πρωτοανακάλυψε τη Ζαγορά και επεχείρησε να αποκαλύψει τα μυστικά της.

Είμαστε ευγνώμονες για τη δουλειά τους.

Αξίζει να αναλογιστούμε:

Ξεκινούν από την άλλη άκρη του κόσμου κι έρχονται στο νησί μας για να αποκαλύψουν την ιστορία μας. Χρηματοδοτώντας, μάλιστα, εξ΄ ολοκλήρου την ανασκαφή!

Με αυτές τις σκέψεις καλοσωρίζω την κυρία Μάργκαρετ Μίλερ, τον κύριο Σταύρο Πασπαλά και την ομάδα τους και θέλω να τους διαβεβαιώσω πως η νέα δημοτική αρχή θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους. Όπως και στο πλευρό κάθε ομάδας, που ανασκάπτει και αναδεικνύει το παρελθόν της Άνδρου.

Σας ευχαριστώ.