Έκτακτη Σύσκεψη με θέμα Πολιτικής Προστασίας

20 Οκτώβριος


 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο με όλους τους αρμόδιους και μέλη της πολιτικής προστασίας.

Θεωρώ πως ήταν επιβεβλημένο ύστερα από τις συνεχείς εγκληματικές φωτιές, που κάποιοι ασυνείδητοι έβαλαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατέστρεψαν περιουσίες και έβλαψαν ανεπανόρθωτα την φυσική ομορφιά του νησιού μας. Επιπρόσθετα κάηκαν ζωντανά, καταστράφηκαν καλλιέργειες και αχρηστεύθηκε όλο το δίκτυο ύδρευσης των Κατακαλαίων και μέρους των Αποικίων, μήκους πολλών χιλιομέτρων που θα στοιχίσει στο Δήμο μας πολλές χιλιάδες ευρώ.

Στη συνάντηση όλοι καταθέσαμε τις προτάσεις μας με σκοπό την πρόληψη, την καταστολή και τον αρτιότερο συντονισμό σε καταστάσεις έκτακτες και επείγουσες.

Στόχος είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί ανεξέλεγκτης βόσκησης, με την επιβολή ακόμα και προστίμων και να απαγορευθεί η βόσκηση σε περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες, ύστερα από πυρκαγιά. 

Εθελοντές και σύλλογοι στα χωριά να αναλάβουν να ενημερώσουν τους κατοίκους για την επικινδυνότητα της πρόκλησης φωτιάς.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες να υποδείξουν θέσεις για τοποθέτηση μεγάλων δεξαμενών νερού και να καταγραφούν οι υπάρχουσες.

Να γίνει καταγραφή όλων των διαθέσιμων μέσων αλλά και εθελοντών, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να είναι διαθέσιμοι.

Το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική αποδέχθηκαν αμέσως την πρόταση για περιπολίες στις επικίνδυνες περιοχές ιδιαίτερα τις ημέρες όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές και την εξάπλωσή τους.

Η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας για το νησί μας κρίνεται απόλυτα απαραίτητο και θα ανατεθεί σε ειδικούς προκειμένου να ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον.

Αυτά και άλλα ειπώθηκαν στην σημερινή πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε και όλες οι υπηρεσίες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους για να συμβάλλουν αποτελεσματικά όποτε χρειαστεί.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους ανταποκρίθηκαν και ήρθαν στο κάλεσμα για τον περαιτέρω σχεδιασμό και την κατάθεση προτάσεων.

Κλείνοντας θέλω να διαβεβαιώσω πως σαν δημοτική αρχή, είμαστε κάθε στιγμή κοντά στα μικρά και μεγάλα ζητήματα του νησιού μας, θέλω να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι βοήθησαν να αντιμετωπισθεί με επιτυχία ο κίνδυνος και να ευχηθώ να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.